Biberlerin
acılık birimi Scoville'dir. Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur
Scoville isimli eczacı farmakolog tarafından geliştirilmiştir.
Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek
hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda
şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılır.
Acı
tat, kapsaisin adlı maddenin kemoreseptör sinir uçlarını
(nöron uçlarındaki dentritler) uyarması sonucu hissedilir. Acı, deride de
hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus
zarıyla kaplı dokularda daha iyi hissedilir. Kapsaisin içeren meyveler acı
biber olarak ifade edilir ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının
hesaplanması esasına dayanır. (Vikipedi)
güzelmiş :)
YanıtlaSil